12 februari 2024
Geplaatst door TeamHeerlijkHernesseroord

Wij willen je graag op de hoogte stellen van aankomende kapwerkzaamheden op Hernesseroord. Deze kapwerkzaamheden vinden plaats achter het bewegingscentrum de Meerpaal nabij het Oude Maaspad. 

De werkzaamheden staan gepland in het kapseizoen, dit is vanaf begin 2024. Door je deze aanvullende informatie te verstrekken hopen wij eventuele zorgen weg te nemen en duidelijkheid te geven over de werkzaamheden. In dit bericht lichten wij de kap graag toe.

Redenen voor de kap

In overleg met zorginstelling Zuidwester zijn de afgelopen jaren vier toekomstige woongebieden aangewezen op de locatie Hernesseroord. De bomen bevinden zich op en rondom één van de toekomstige nieuwe woongebieden: De Heerlijckheid. Hier worden de komende jaren circa 77 woningen gerealiseerd voor diverse doelgroepen.

Sommige bomen worden verwijderd omdat ze een potentieel gevaar vormen, bijvoorbeeld door het risico op vallen of breken. Deze bomen worden gekapt als noodzakelijk onderhoud om de veiligheid van het gebied te waarborgen. De bomen op deze locatie vertonen een vergelijkbare leeftijd en beperkte diversiteit. Er bestaat een risico op sterfte, en de huidige dichtheid van bomen beïnvloedt de algehele kwaliteit van de biodiversiteit negatief.

De onderliggende grond onder de te kappen bomen wordt vervolgens gebruikt voor het aanvullen van de grond bij het nieuwbouwplan De Hoogheijd. Het werkverkeer ten behoeve van de kap loopt via de Industieweg naar de locatie. Er wordt hiervoor een nieuwe toegang gemaakt zodat er geen werkverkeer via Zuidwester loopt.

Genomen maatregelen en herplant bomen

In aanloop naar de kapwerkzaamheden zijn er diverse voorzorgsmaatregelen genomen. Eén van deze maatregelen is het plaatsen van nestkasten, om de impact van de kap op de lokale flora en fauna te minimaliseren.

Een deel van de bestaande bomen zal herplant worden in het vernieuwde plan, en een deel van het gekapte hout zal worden gebruikt bij de realisatie van het nieuwe woongebied. Dit zorgt voor duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.

In samenwerking met Zuidwester hebben we zorgvuldig gekeken naar het integreren van een aanzienlijk aantal nieuwe bomen in het plan. Deze nieuwe aanplant maakt integraal deel uit van onze bredere strategie voor duurzaamheid en biodiversiteitsherstel. Voor elke gekapte boom wordt minimaal één boom terug geplant.

Vragen

Wij hopen met deze uitleg duidelijkheid te verschaffen over werkzaamheden en genomen maatregelen. Wij zullen ons inspannen, o.a. met de aanplant van vele nieuwe bomen, om ervoor te zorgen dat Hernesseroord een prachtige plek blijft om te wonen en recreëren. Mocht je nog verdere vragen hebben dan staan wij open voor een nadere toelichting.

Je kunt een e-mail sturen naar info@heerlijkhernesseroord.nl


De kapwerkzaamheden vinden plaats bij de oranje arcering.