16 december 2021
Geplaatst door CarolineVredebregt

Niet zomaar een garnaal. De lekkerste van allemaal. En verkrijgbaar op het eiland.

Met de feestdagen voor de deur willen we allemaal iets speciaals op tafel. Iets om samen van te genieten. Culinaire verwennerijen genoeg te vinden en te koop in de winkeltjes op D’n Diek in Middelharnis. Maar ook bij boerderijwinkels, in stalletjes aan de kant van de polderweggetjes tot aan de boer en visser op het eiland toe. Wat denk je van vers gevangen Stellendamse garnalen? Nu op haar best!

Zelf pellen en dan direct opeten. Dat is het lekkerst, volgens de garnalenvissers en culinaire kenners. Dus leg vol goede moed je keukentafel vol met ongepelde garnalen en ga aan de slag:

Pak met de linkerhand de garnaal met de rug naar je toe aan de staart vast. 
Druk de nagel van je rechterduim in het midden tussen de schaaldelen en buig de rug door tot hij licht knakt. 
Trek al knijpend het staartgedeelte ervan achter naar voren af. 
Pak met je linkerhand de garnaal in het midden vast en trek met je rechterhand het kopgedeelte eraf.
Snoep er lekker van met een wijntje erbij. Ideaal als amuse, voorafje of borrelhapje! 
De Stellendamse garnaal met haar zachtroze kleur is niet zomaar een garnaal. Eentje die ook de bekende chefkoks op de kaart hebben staan, dus dan moet het wel een echte delicatesse zijn! Vers gepelde gornet (dialect voor garnalen) hebben een heerlijke zoete en verfijnde smaak.

Vroeger werd na aankomst van het schip in de haven de vlag gehesen ten teken dat de garnalen opgehaald konden worden om te pellen. Thuis werd dit dan door het hele gezin gedaan op een keukentafel. Tegenwoordig gebeurt dit in hygiënische steriele ruimte in Stellendam, de allerlaatste die in Nederland nog in functie is. Ongepelde Stellendamse garnalen kun je kopen op het eiland in Stellendam, rechtstreeks bij de visser of bij de lokale viswinkel.