4 oktober 2020
Geplaatst door TeamHeerlijkHernesseroord

Bakkerij Koese is echt een familiebedrijf. In 1957 richtte Opa Koese de bakkerij op. Inmiddels is Niels Koese samen met zijn broer Wouter de derde generatie eigenaar van de bakkerij. Niels is een goedlachse man, met “de sociale aard van zijn vader”. Als klein kind kwam Niels al op Hernesseroord voor de kinderboerderij, nu komt hij er om brood te brengen aan de woongroepen van zorginstelling Zuidwester.

“Het brood rondbrengen vind ik een van de leukste dingen om te doen; dan kom ik echt in contact met mensen.” Ik tref Niels bij de voordeur van Westerschelde 5, een van de woongroepen waar hij elke maandag vers brood langs brengt. Ook dit stamt uit een langere traditie; al toen zijn vader eigenaar was van de bakkerij bracht Koese brood naar Hernesseroord. Inmiddels hebben ze er een vaste bestelling van gemaakt. “Sinds ik Hernesseroord ken is het hier nogal opgeknapt! Het is echt een fijne omgeving om te zijn.”

In het ruim zestig jarige bestaan van Koese is het alsmaar drukker geworden, en Koese is dan ook flink uitgebreid. Vroeger – toen er nog altijd mensen thuis waren - verkocht Koese ook via een broodkar. “Dat heeft veel zaad gestrooid. Dit zijn allemaal mensen die nog steeds hun brood bij ons halen, en hun (klein)kinderen overigens ook.” Nu heeft Koese in Sommelsdijk en Oude-Tonge zijn bakkerswinkels, en staat in Dirksland de bakkerij. “We doen erg ons best om kwaliteit hoog in het vaandel te hebben. Dat het zo goed gaat zie ik eigenlijk wel als een zegen, een zegen van bovenaf.” 

Een eigen bakkerij is hard werken. Vader Koese werkte ongeveer 90 uur per week. Hij stond om 03:00 op om te bakken en liep pas om 18:00 de winkel weer uit. Ook Niels en Wouter maken dagen van ruim twaalf uur. “Het zijn er maar vijf [dagen, red.], maar het is toch een pittig weekje.” Vroeger ging de bakkerij in de zomer drie weken dicht, dat kan niet meer. “We zijn er te groot voor geworden, en de zorginstellingen rekenen op ons.”

Met zulke lange dagen moet je werk bijna wel je hobby zijn. “Voor mij is werken niet ‘moeten’; het zit ook een beetje in mijn bloed natuurlijk. Maar misschien is het ook een kwestie van gewoonte.“ Ook met zijn vrije tijd weet Niels wel raad. “Ik geniet juist heel erg van mijn vrije tijd. Ik ga graag een rondje fietsen over het eiland!”

Als je zelf langs een van de bakkerswinkels gaat, raadt Niels je de Goeree-Overflakkeese bolus aan. “Ik vind natuurlijk alles lekker, maar dit blijft mijn favoriet. En het is ook nog eens een product dat echt bij het eiland past!”

afbeelding_Cherish

Niels overhandigt het brood voor deze week aan de begeleidster van de woongroep op Westerschelde 5.