15 oktober 2021
Geplaatst door CarolineVredebregt

Ongedwongen samenleven. Dat heeft stedenbouwkundige Marnix de Vos (BVR) in een schitterend ontwerp weten te vatten. Een pareltje, zoals hij Heerlijk Hernesseroord zelf omschrijft. We vroegen hem wat dit gebied en project zo bijzonder maakt.

Je bent stedenbouwkundige. Hoe begin je aan een project als Heerlijk Hernesseroord?

‘Als stedenbouwkundige ben je een ontwerper voor een nieuw gebied. Aan de ene kant houden we ons bezig met nieuw te ontwikkelen gebied, maar houden ook rekening met bestaande bouw en infrastructuur. Hernesseroord is gegroeid van een gebouw in de polder tot een volwassen landschap met relicten uit het verleden. Beide elementen zijn de basis voor de verdere ontwikkeling. Deze eerste fase begint met vragen stellen over het huidige gebied met als doel deze te ontdekken. Hoe kan ik er wonen? Wat is er bijzonder aan deze plek? Wat is de geschiedenis? Hoe zorg ik dat dit groen en deze bomen behouden kunnen worden? In deze fase praat ik met heel veel mensen. Ik wil ambities vangen zodat ik deze kan vertalen naar een plan waar iedereen enthousiast van wordt.’


Hoe worden ambities een ontwerp zoals deze er nu staat?

‘Het landschap is in de afgelopen 50 jaar uitgegroeid tot de bepalende kwaliteit van Hernesseroord. De volgroeide bomen zijn een mooi kader voor het gebied en de groene rand van Middelharnis. De binnenrand is zachter en meanderend, met losse boomgroepen, waterplassen en tuinbeplanting rond de gebouwen. Het gebied is een welkome plek geworden voor bezoekers en wandelaars met wandelpaden door de bomen, een kinderboerderij, een horecagelegenheid en speelvoorzieningen. Dit volwassen landschap is het raamwerk voor de inpassing van gebouwen. Als stedenbouwkundige wil je de plek beleven en voelen. Dat gevoel moet ook het hele ontwerpteam hebben. Dat is belangrijk voordat we starten met tekenen in deze volgende fase. We stellen onszelf vragen als; als ik er zou wonen, hoe zou ik mijn tuin in lopen en waar wil ik van mijn koffie genieten op het terras als de zon opkomt? Parkeerplaatsen? Die wil je zo min mogelijk zien en verstoppen in een glooiend landschap of onder een groen dak.’


Wat maakt Heerlijk Hernesseroord een bijzondere plek en daarmee een bijzonder project?

‘Voor Goeree-Overflakkee is dit een bijzonder mooi landschap. Het is een pareltje, vind ik persoonlijk. Aan een havenkanaal, waar vroeger een oude tramroute was, in een bosrijk gebied, op loopafstand van de dorpskern, langs de route naar de kust. Die beleving van buiten zijn en leven wil je vatten in een ontwerp. Met bijvoorbeeld een tuin direct grenzend aan een groen landschap en water. Je hebt hier iets om op door te bouwen. Als je gaat bouwen in een bestaande en groene omgeving moet je daar respect voor hebben. Dat is woongenot.’

 

Foto: Merktuig